BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Korunk memang best..tqqqq

Sunday, May 8, 2011

08052011

Malam ni sessi masak memasak..biasanya hr ahad kitorang bertungkus lumus memasak utk seminggu..masak utk anak2 makan...my hubby masak sup ayam..utk letak lam freezer bekalan utk 5 hari...aku lak buat kuih utk frozen dan juga snack..so this week aku buat kentang ball dan juga kuih siput..


actually org buat bentuk donut tapi malas punya psl jd la ball

Keria Ubi Kentang

Bahan-bahan ( dpt 30 biji saiz kecil )

  • 600 gm ubi kentang - dikupas kulit
  • 1 cawan tpg gandum
  • gula dan garam

Cara-cara

  1. Kentang direbus hingga empuk. Letakkan sedikit garam didalam air rebusan tersebut.
  2. Toskan airnya kemudian tnggu hingga sejuk baru ler dilenyek.
  3. Masukkan tepung dan 2 sudu gula didalam adunan. Uli hingga sebati.
  4. Kemudian dibentuk spt gelang dan goreng hingga kekuningan. (Aku buat bentuk bulat je)
  5. Angkat dan toskan minyak. Kemudian gaul dgn gula atau disira spt keria biasa.
  6. Petua: Ketika membentuk adunan tersebut tgan hendaklah sntiasa basahkan dgn air utk mendptkan bntuk keria yg cntik dan licin serta adunan tidak melekat ditgan.


Kuih siput yg belum di goreng
Kuih siput

  • 5 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 50gm margerine
  • 1 s.kecil serbuk jintan manis
  • 1 s.kecil serbuk jintan putih
  • 2 sudu kecil serbuk udang kering
  • 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
  • Sedikit serbuk perasa (optional)
  • 3 sudu besar cili boh/serbuk cili
  • Daung bawang /daun sup (dihiris )
  • Santan secukupnya untuk menguli

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
  2. Uli dengan santan hingga menjadi doh.
  3. Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
  4. Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing.


TQ for reading...kalau rajin comment dan LIKE sekali ok..:-) do come again

0 comments: