Hari ni cuti tak ke mana2..dah penat dah every week ada event..so today cancelled event pegi Banting...stay at home, masak2 dan lepak2...juga basuh baju yg melambak...
Kebetulan hari ni Qisti sekolah, ganti apa pun tak tau la...so terpaksa bangun awal hantar dia ke school..balik naik van je..saje nak tgk dia sampai dgn van...
Tengahari ni giliran aku lak masak..so sesimple mungkin lah menunya hari ni..hehe..teringin nak makan ikan keli, so suruh hb beli..pg tadi dah shopping barang2 dapur yg dah habis..juga barang2 utk buat kuih dan ape2 yg bebudak ni makan next week...so menu utk makan tengahari...tadaaa
Ikan keli goreng |
Sayur tauge |
- Masalodeh
- 2 genggam kacang dal - direndam beberapa jam
- 2 biji bawang merah
- Cili merah-dihiris
- Daun kari -dihiris
- sedikit ikan bilis di tumbuk
- 1/2 sudu kecil jintan manis-ditumbuk kasar
- 1/2 biji telur
Cara-cara
- Kacang dal ditumbuk atau kisar -jangan letak air.Kalau tak hancur sume pun takpe.
- Dalam satu bekas, campurkan kacang dal, bawang, daun kari,cili, serbuk ikan bilis, jintan manis, telur.
- Perasakan dengan sedikit garam.
- Gaul rata bancuhan dan kepal2 kan.
- Ambik satu biji, kepal2 biar padat dan goreng dalam minyak panas. Semasa menggoreng biar bahagian bawah garing dulu baru terbalikkan, kalau tidak kuih ni cepat berderai. Goreng hingga garing/masak.
0 comments:
Post a Comment