Malam ni sessi masak memasak..biasanya hr ahad kitorang bertungkus lumus memasak utk seminggu..masak utk anak2 makan...my hubby masak sup ayam..utk letak lam freezer bekalan utk 5 hari...aku lak buat kuih utk frozen dan juga snack..so this week aku buat kentang ball dan juga kuih siput..
|
actually org buat bentuk donut tapi malas punya psl jd la ball |
Keria Ubi Kentang
Bahan-bahan ( dpt 30 biji saiz kecil )
- 600 gm ubi kentang - dikupas kulit
- 1 cawan tpg gandum
- gula dan garam
Cara-cara
- Kentang direbus hingga empuk. Letakkan sedikit garam didalam air rebusan tersebut.
- Toskan airnya kemudian tnggu hingga sejuk baru ler dilenyek.
- Masukkan tepung dan 2 sudu gula didalam adunan. Uli hingga sebati.
- Kemudian dibentuk spt gelang dan goreng hingga kekuningan. (Aku buat bentuk bulat je)
- Angkat dan toskan minyak. Kemudian gaul dgn gula atau disira spt keria biasa.
- Petua: Ketika membentuk adunan tersebut tgan hendaklah sntiasa basahkan dgn air utk mendptkan bntuk keria yg cntik dan licin serta adunan tidak melekat ditgan.
|
Kuih siput yg belum di goreng |
Kuih siput
- 5 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 50gm margerine
- 1 s.kecil serbuk jintan manis
- 1 s.kecil serbuk jintan putih
- 2 sudu kecil serbuk udang kering
- 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
- Sedikit serbuk perasa (optional)
- 3 sudu besar cili boh/serbuk cili
- Daung bawang /daun sup (dihiris )
- Santan secukupnya untuk menguli
Cara-cara
- Gaul semua bahan ( kecuali santan ) hingga bercampur semuanya.
- Uli dengan santan hingga menjadi doh.
- Cubit sedikit adunan, gentel bg bulat dan tenyeh atas papan kuih siput.
- Bila semua dah digentel, boleh lah goreng hingga garing.
TQ for reading...kalau rajin comment dan LIKE sekali ok..:-) do come again
0 comments:
Post a Comment