Resepi hari ni lak Puding Triffle...actually dah lama bertangguh nak buat ni sbb bahan2 takde...ingat nak buat masa SIL datang rumah ahad hr tu tapi tak sempat...hari ni aku bantai buat jugak walaupun takde buah koktel...pakai laici pun boleh la kot...hehe..so resepinya di sini..
Puding Triffle
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- Kek secukupnya (butter/marbel ikut citarasa masing2) -utk disusun sbgai lapisan bawah puding.
- 3 sudu besar Tepung kastard
- 1 sudu besar Gula
- 1 cawan air
- 1 tin Susu Cair Ideal (blh guna brand lain,tp brand Ideal lebih sedap)
- 1 tin Buah2an dlm tin/fruit in syrup (peach@buah2an cmpuran) toskan & ketepikan airnya
- 1 bungkus Jelly/Agar2 perisa strawberry (cap Nona)
- 1 cawan air untuk larutkan Jelly
Cara-cara
- Bancuhkan tepung kastard bersama satu cawan air,kacau sampai larut. (jgn biar berketul)
- Masukkan bancuhan tadi ke dlm periuk,masukkan gula,1 tin susu cair dan air sirap dari buah2an dlm tin. Kemudian panaskan di atas api sederhana.
- Kacau selalu sehingga pekat & likat. Setelah siap terus tuangkan adunan ke dalam bekas yang telah disusun kek. (**kek dihiris nipis & disusun dalam bekas puding @ mangkuk kecil..basahkan sedikit dgn air buahan dalam tin...taburkan sedikit buahan di atasnya)
- Ratakan adunan kastard sehingga menutupi lapisan kek yang disusun tadi.
- Setelah itu,bolehlah susun buah-buahan dalam tin yg selebihnya di atas adunan kastard.
- Akhir sekali bancuhkan Jelly bersama 1 cawan air dan larutkan (**atau ikut cara2 melarutkan jelly di belakang bungkusan). Setelah larut,tuangkan ke atas buah-buahan yang disusun sehingga menutupi buah yg disusun. Masukkan dalam petisejuk selama 2jam dan hidangkan sejuk..Selamat mencuba.
Ni la rupanya dr atas.. |
0 comments:
Post a Comment