BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Korunk memang best..tqqqq

Monday, April 18, 2011

Erti Kasih Sayang


Rumput yang paling cantik.

Pada suatu hari seorang murid bertanya pada gurunya ketika itu gurunya sedang mengajar erti kasih sayang.

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Ok, kamu ikut apa yang saya suruh.  Kamu pergi ke padang, kemudian kamu berjalan di atas rumput di depan kamu. Pilih yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang walau sekali. Dan petik rumput yang paling cantik, bawa ke kelas.

 
Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya.  Cikgu bertanya kenapa tiada rumput yang dipilih?
Pelajar : Tadi, masa saya berjalan. Saya carilah rumput yang paling cantik.  Memang ada banyak yang cantik, maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi.  Tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik.  Mungkin ada di antara yang di belakang saya tadi rumput yang paling cantik tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumpur yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya.  Maknanya apabila kita telah telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu.  Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya.  Jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku.  Semoga yang berlalu tidak berulang lagi.  Dan ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik.


TQ for reading...kalau rajin comment dan LIKE sekali ok..:-) do come again

0 comments: